StartupHelte

Steffen Jarl - en dansk knivmager, som leverer unikke, specialdesignede knive.

Passioneret knivmager fra Vejle fokuserer på bæredygtighed og den gode historie. "Jeg sælger knive, men også den gode historie!"

Tidligere på året tog vi et smut forbi Vejle, hvor man under kulturelle forhold i en gigantisk workshop for kreative ildsjæle finder den passionerede Steffen Jarl  - en dansk knivmager, som leverer unikke, specialdesignede knive. Alt fra kokkeknive til jagtknive baseret på et unikt design og bæredygtighed.

Vi har taget en snak med Steffen, som fortæller om hans indtog på markedet, hans unikke særpræg på knivene og ikke mindst kærligheden for den gode historie.
 

Hvor kom ideen fra til at lave dine egne knive?

Jeg har altid været meget optaget af friluftsliv, hvor min interesse for naturen og det naturlige i et produkt dukkede op. Det skete i en kombination af outdoor-livet og knivfascinationen - et interessant spændefelt, hvor man for mit vedkommende kunne få muligheden for at udleve sine drømme - og stadig nyde sit arbejde.

Det har givet mig en stor materialeforståelse at arbejde med knive. En forståelse for naturen. Jeg havde i starten brug for godt håndværk til mine projekter på outdoor-fronten og turene ud i naturen, og så snublede min kæreste over en butik i Risskov, hvor de handlede materialer til at lave knive af. Så gik jeg ellers i gang med at kreere en kniv, som passede til mine formål.

Ordet blev spredt ret hurtigt  - hvor det i starten var venner og familie, som var interesserede i mine projekter, så begyndte det så småt at være mere end bare småsalg til venner og bekendte - jeg fandt hurtigt ud af, at der også var interesse uden for det felt.

Håndværket har altid nærmest ligget i generne. Min far er tømrermester, min farfar er maskinsnedker - og oldefar var også håndværker i sin tid. Så det skulle være mærkeligt, hvis jeg ikke blev smittet

ANNONCE
Steffen Jarl  - en dansk knivmager, som leverer unikke, specialdesignede knive.

Hvordan fik du startet forretningen op?

Jeg har en baggrund som pædagog, så jeg arbejder ikke med et produkt til hverdag på nuværende tidspunkt. Men jeg har alligevel fået nogle evner fra pædagoguddannelsen til at være ærlig, snakke med folk og desuden evnen at tale med mennesker om ens produkt. De fleste knive er direkte skabt via kundekontakt - det giver meget.

Men da jeg så begyndte at lege med knivmageriet, står man pludselig og skal forholde sig til et konkret produkt. Et produkt med et design, hvor man blotter sig selv helt - det var en ret grænseoverskridende oplevelse.

Jeg er fokuseret på at lave nordiske knive med små paralleller til Japans knivkunst. Jeg har eksperimenteret meget med forskellige former, hvor jeg løbende fik mere og mere erfaring omkring, hvad der fungerer og ikke fungerer. Jeg kunne hurtigt konstatere, at det gav mest mening at holde sig til nogle bestemte standarder - noget folk kan forholde sig til, og som er en sikker vinder.
 

Det tager cirka 8 timer at producere en enkelt kniv. Fra opskæring til levering. Jeg begrænser mig til visse typer træ og former, så folk kan danne sig et overblik over mulighederne og fokusere på håndværket.

Jeg får mine klinger fra Raffir, som er dansk designet, og ellers er det også muligt at få håndsmedet en kniv. Jeg har en samarbejdspartner i Kolding, som smeder fra bunden af. En fyr, jeg lærte at kende på et vikingemarked, som har været med til at udvide mulighederne. Jeg synes det er fedt at bruge lokale folk og sørge for at hjælpe hinanden i lokalområdet.

Jeg begyndte derefter så småt at gå til markedet for at se, hvad der ellers er af konkurrenter og desuden muligheder for at arbejde videre på projektet. Der er mange større firmaer, der importerer håndlavede knive fra Japan, og så findes der mange dygtige knivmagere rundt i Danmark. Man begynder hurtigt at kunne spejle sig i markedet og man finder hurtigt ud af, hvad der er ens forcer.


 

Hvordan adskiller du dig fra andre knivmagere på markedet?

Først og fremmest fokuserer jeg på at få så meget autencitet i hver kniv som overhovedet muligt. Hver kniv er sammensat af hjerner, der tænker forskelligt, men alligevel ens.

Jeg har en grundforståelse for, hvordan kniven skal fungere - men historien er forskellige hver gang. Min kæreste er designer og har skabt kasserne, jeg bruger til at sende knivene i. Man er tidligere sluppet lidt for nemt forbi emballagen. Det skal være en oplevelse af få kniven - en sanselig oplevelse.

Jeg ønsker at skræddersy et produkt til den enkelte, og så arbejder jeg meget dedikeret på bæredygtighed i min tilgang til arbejdet. Der sker eksempelvis i form af, at alt materiale til skaftet til knivene er lavet af restmaterialer. Det er både med til holde omkostningerne nede og en god ting for miljøet. Det giver os også en mulighed for at kigge rundt omkring efter de skatte, vi har liggende forskellige steder i landet.

Det at jeg kan gå ud og lede efter træ i naturen er en gave. Det at kunne komme ud til et bådværft for at se, om de har amerikansk valnød tilovers. Det er en fantastisk historie, og den ønsker jeg at inkorporere i kniven.

ANNONCE
Steffen Jarl  - en dansk knivmager, som leverer unikke, specialdesignede knive.

Hvornår startede du med at lave knive?

Jeg lavede min første kniv i 2015 til mig selv, og så lavede jeg lidt løbende i nogle måneder til venner og bekendte. Det sidste års tid har tingene gået stærkt, og nu kan jeg mærke, at jeg går all-in på det inden længe. Tiden op til har været en smule sparsom - her brugte jeg meget at tiden på at profilere mig og fik arbejdet nogle knive ud til folk ved siden af mit fuldtidsarbejde.

Jeg vil gerne fokusere på, at kundeforbindelsen fortsætter og at kunden bliver inspireret til at købe mere af det gode håndværk med den gode historie. Jeg vil også gerne have mine små projekter med brædder og skærebrætter i spil, som jeg kun laver som specialbestillinger, når tiden er til det. jeg arbejder også på knivposer, som måske bliver en del af sortimentet.

Jeg fik at vide, at Instagram er er en god vej frem til at profilere sig på - og sammen med kundesamtalerne og de personlige snakke virker det rigtig godt for mig og spreder ringe i vandet. Jeg har altid gået lidt med dilemmaet - skal jeg kontakte folk, eller vente på at folk opdager mig? Det krævede en ret hårfin balance.

Hvordan har din oplevelse været af iværksætterbranchen?

Det har været spændende og svært. For mig handler det om at kunne balancere tingene - man har jo også et liv ved siden af sin iværksætteri. De daglige elementer skal spille sammen, men det betaler sig at lægge sig i selen og give det alt, hvad man har.

For kort tid siden havde jeg et fuldtidsarbejde ved siden af Early Nature - og der har det været svært at koordinere, hvor mange timer jeg kunne tillade mig at bruge på projektet. Det skulle afstemmes.  Det både at være håndværker, sælger og promoter er en stor mundfuld - jeg blev overrasket over, hvor meget tid der skal bruges uden for værkstedet.

Her er mit bedste råd: man bør have lidt  startøkonomi, så man kan fornemme markedet - er det en døgnflue, er det blot en hobby, eller skal jeg gå all-in? Man rammer naturligt et punkt, hvor man må tage et valg - nu er det nu.

Man skal altid tro på det. Hvis det ikke duer i sidste ende, så må man gå til plan B og revurdere sin sag.

Jeg kunne dog ikke forestille mig at smide alt, hvad jeg har i hænderne, som mange andre iværksættere gør lige i starten. Det havde været for stor en mundfuld - det havde skabt forvirring i min målsætning.  Det handlede lidt om at lægge følere ud - hvor vil jeg hen?

Lige nu er jeg på deltid som pædagog og bruger omkring ca. 30 timer om ugen på knivarbejdet. Hvis tingene fortsætter i samme udvikling, så vil jeg uden tvivl være klar på at blive udelukkende knivmager.

Hvordan ser fremtiden ellers ud for Early Nature?

Jeg har som nævnt mit samarbejde med smeden fra Kolding, og så ønsker jeg at skabe et lokalt håndværksområde. Rigtige mennesker, rigtigt håndværk og bæredygtighed. Fra jord til bord - bare i håndværker-miljøet. Jeg har leget lidt med tanken om at lære at smede selv - jeg har grundprincipperne på plads, men vil gerne udvikle mig.

Jeg synes, det er fantastisk at kunne give mig selv tid til at lave disse unikke knive - den rolige tilgang og at tage sig god tid til at skabe et unikt håndværk, som ikke bare bliver lavet på samlebånd. Jeg arbejder generelt efter en økologisk tænkning - vi skal tage og give. Det er ikke masseproduktion og man kan ikke få alt det, som de andre laver - det er ikke til rådighed. Det bliver en unikhed, når materialet brugt er baseret på tilfældigheder. Det giver mig et naturligt benspænd, som giver motivation til at finde den rigtige produkt. Detaljerne bliver ofte druknet lidt, hvis folk bruger mærkværdige kombinationer til materiale - detaljerne ligger i det faktum, at den kniv du står med i hånden, eksempelvis har et håndtag, der tidligere har været en terassedør.

Jeg sælger knive, men også den gode historie!

Early Nature

Facebook

Instagram

ANNONCE

Vil du vide hvornår vi udgiver næste historie på StartupHelte.dk?


E-mail


Del

Seneste nyt

Annonce